Mad og drikke

Danskernes foretrukne salat til grill: kartoffelsalat

Kartoffel er næsten blevet et dansk varemærke i gennem det danske landbrug. Derfor er det naturligt, at kartoflen ikke kun bliver brugt i de tungere vinterretter så som kartoffelmos eller kartoffelsuppe. Så snart solen kommer frem, så kommer også den populære sommersalat frem: kartoffelsalaten. Oftest er det den traditionelle og gammeldags kartoffelsalat med creme fraiche dressing, men den kan også varieres lige efter behov.

Grillkød og kartoffelsalat

Når grillen bliver tændt, har danskerne en tendens til at gå med de tungere former for kød så som steak eller bøffer. Derfor passer kartoffelsalaten perfekt til grill maden, for den virker let og luftig til et stykke kød. Bruger man creme fraiche til dressingen ved kartoffelsalaten mætter den godt, men man kan også forsøge sig med en dressing af olie, persille og citron. Det giver en friskere og sundere kartoffelsalat. Men hvad der er den bedste kartoffelsalat afhænger af smagsløg, og de retter den skal spises sammen med. Har man lavet en stor portion og krydret den med mange ingredienser så som kabers, salat og pinjekerner, kan kartoffelsalaten også godt være hovedretten på en varm sommerdag.

Sund kartoffelsalat

Den traditionelle kartoffelsalat er lavet på en fed creme fraiche for at give den en lækker, luftig og blød konsistens. Men vil man gerne have et sundere alternativ til den gammeldags kartoffelsalat, kan man sagtens lave en lækker dressing uden fløde. Er man laktoseintolerant eller veganer gælder det samme. En helt simpel dressing til kartoffelsalaten kan man lave af olivenolie, citronsaft, honning, salt, peber og persilleblade. Lægger man lidt forårsløg ved kartoflerne og vender det i dressingen, så har man en sund og let kartoffelsalat, som alle vil kunne lide. Dette er også en god måde at friske en enkel gang kartofler op, hvis man er blevet træt af den traditionelle kartoffel. Dressingen kan også sagtens spices op med chili eller karry. Karry i kartoffelsalaten går man næsten aldrig galt i byen med, for det giver en god styrke til kartoflerne og til fløden, hvis smag er meget rund og blød.

Skal det være kartoffelsalat eller pastasalat?

Kartoffelsalat og pastasalat har på mange måder samme plads på et bord. De er lette, men giver også en god mærhedsfornemmelse i maven. Og så kan næsten alle lide enten kartoffelsalat eller pastasalat. Om man skal lave en kartoffelsalat eller en pastasalat er afhængigt af, hvad man ellers vil servere. Skal man have et stykke rødt kød og rødvin til, passer kartoffelsalaten bedst, fordi den er mest dansk og traditionel. Men vil man gerne servere kylling og hvidvin, er pastasalaten det bedste valg. For den er lettere og passer derfor bedre til kyllingens og hvidvinens lethed. Skal man have mange gæster kan man næsten lige så godt lave begge, for de er nemme at lave, og prisen er lav for både kartofler og pasta. Og så er der også en salat for alle – hvad enten man er mere til den traditionelle og sunde kartoffel eller den lidt lettere og mere usunde pasta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *