Sundhed

Derfor får du tandpine

Har du til tider ondt i dine tænder, eller har du nu pludseligt følt smerter i dine tænder for første gang? Tandpine kan være meget ubehageligt, og det kan være meget rart at vide, hvorfor disse smerter opstår. Derfor vil denne artikel prøve at udrede de forskellige årsager, der kan være til tandpine. Herudover vil du også modtage gode råd om, hvad du bør gøre, hvis du pludseligt får akutte smerter i dine tænder eller tandkød i weekenden eller på en helligdag.

Man kan dele årsagerne til tandpine op i to hovedkategorier, hvor den første af disse vil blive gennemgået i dette afsnit.

Denne type af tandpine opstår, når du indtager noget koldt eller varmt. Det kan føles utroligt ubehageligt, og grunden til dette er for det meste den samme. Oftest er det nemlig på grund af et cariesangreb eller et hul i tanden, som nu er blevet så dybt, at det er virkeligt tæt på tandnerven. Denne type smerte føles ofte som et ubehageligt jag. Smerten kan både være konstant, men det kan også komme og gå.

Tandnerven kan også blive blottet, hvis du har knækket et stykke af en tand, eller hvis der er opstået revner i en af dine tænder.

Så hvis du føler smerter i jag, når du indtager kolde eller varme væsker, så er det højst sandsynligt en af disse faktorer, som ligger til grund for det. Hvis du oplever disse smerter, så bør du altid kontakte din tandlæge og modtage rådgivning. Indtil du kan blive behandlet, kan almindeligt smertestillende medicin dæmpe smerten en smule.

Er dit tandkød hævet, ømt eller oplever du funktionssmerter?

Den anden hovedkategori er smerter ved tygning, hævelse og generel ømhed. Hvis du oplever dette, så kan det sandsynligvis have noget at gøre med dine visdomstænder, som ikke er brudt helt frem. I disse tilfælde kan der ophobes bakterier, og dette kan føre til huller, smerter og ømhed. Hvis du mistænker dette eller oplever nogle af disse symptomer, så bør du kontakte din tandlæge.

Hvis du oplever smerte, når du tygger, så kan det ofte skyldes betændelse omkring tandens rodspids. Det kan både være forårsaget af et slag mod tanden, men det kan også være resultatet af et cariesangreb. Hvis du oplever dette, så er det nødvendigt at modtage en rodbehandling. Dette er dog et simpelt indgreb, og det vil ikke være smertefulde overhovedet.

Tandpine i weekender og helligdage

Hvis du oplever akutte smerter i tænder uden for din egen tandlæges åbningstider, så skal du stadig søge hjælp. Her kan du modtage hjælp hos klinikker, som også fungerer som akut tandlæge. Disse klinikker opkræver intet akut gebyr, men de vil gladeligt hjælpe, hvis de har kapacitet til det.

Hvis dette ikke er en mulighed, så bør du opsøge vagttandlægen, som vil kunne assistere. Her bliver der dog opkrævet et gebyr, så du vil kunne spare en del penge, hvis du finder en almindelig klinik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *